I samband med sin inrikesturné i Skaraborg, Västergötland, Halland och Kronoberg var ett av programpunkterna den 18/11, ett besök på Garveriet i Floda. Under eftermiddagen besökte Statsminister Stefan Löfven Garveriet och fick en rundvisning och presentation av Garveriets olika verksamhetsområden där maten och innovationen var det som framförallt lyftes fram.

Hela verksamheten kring mat och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus. Garveriet är med och skapar nya innovativa livsmedel genom exempelvis cirkulära system som fisk- och grönsaksodling (Akvaponik och Aeroponik) inomhus, utveckling av tång som livsmedel och jobbar med svinnfrågan i alla led från odling till tallrik.

Under rundvandringen i huset fick Statsministern möjlighet att träffa och prata med flera av de anställda på Garveriet, som presenterade allt ifrån surdegsbröd på kulturspannmål bakat i vår vedeldade ugn till Garveriets matfilosofi. Han fick tillfälle att träffa ett 10-tal barn på matlagningskurs i vår Matstudio och fick till och med prova att kavla pastadeg själv. Därefter besökte han fiskodlingen som drivs av Pond Fish & Green och där sötvattensfisken Clarias odlas, vilken även serverades vid middagen senare på kvällen. Han fick slutligen träffa två medarbetare som utöver sina anställningar på Garveriet även är entreprenörer – Cristiano som bedriver aeroponisk odling på Garveriet via företaget Herbed Nordic och Karolina, som i sin roll som tångdykerska brinner för den västsvenska tången som råvara och bortglömd resurs, och som älskar att förmedla hur den kan bli en tillgång som grönsak och smaksättare i vår matlagning. Statsministern fick själv provsmaka och tyckte att det var mycket gott.

Stefan Löfven visade stort intresse för verksamheten som han omnämnde som ”mycket hoppingivande” och tog flera gånger under besöket upp att frågor kring mat och vatten är och kommer att vara väldigt betydelsefulla för världspolitiken framöver och att Sverige ligger i framkant och har möjlighet att ta en ledande position inom dessa områden.