KUNSKAP KRING MAT OCH HÅLLBARHET

Det sägs att nyfikenhet är lärandets ursprung. På Garveriet är vi nyfikna och fulla av upptäckarglädje. Vi funderar mycket på hur vi ska kunna bidra till en hållbar matproduktion både idag och i framtiden. Vi gör inte anspråk på att ha svaren men vi vill och vågar ställa frågorna. Och vi vill lära oss mer om vad som krävs för att kunna lämna över en frisk jord och rent vatten till kommande generationer.

Ved, eld och surdeg – mathantverk i vår vedeldade stenugn

Vill ni testa på och lära mer om bakning och matlagning med kulturspannmål och surdeg? Och bryta en bit bröd i trevligt sällskap?  Då är vårt koncept Ved, eld och surdeg valet för er. På Garveriet har vi en stor vedeldad stenugn som står och brinner året om. Det är en speciell sak det. Våra bagare skapar ett fantastiskt mathantverk i den stora ugnen, varje dag. Med hjälp av kulturspannmål, surdegar och rejäl värme i ugnen får de fram godsaker i alla möjliga former.
Tillsammans med vår duktiga personal får ni möjlighet att testa på hur det är att arbeta i ett riktigt hantverksbageri. Våra kurser är öppna för både privatpersoner och företag/grupper. På dem kan du lära dig mer om matlagning, att baka, konservera, fermentera och mycket mer. Välj bland ett urval av våra kurser där du både fördjupar dig inom en rad olika områden samtidigt som du förhöjer matglädjen och ökar din egen kunskap.

Under tillfället får ni prova att:

Sätta en surdeg
Baka bröd och knäckebröd
Göra en pizza på Garveriets vis
Baka någon sötsak

Tillfället avslutas med att vi dukar upp till en härlig pizzafest, som avslutas med något sött
Tid: Tillfället tar ungefär 4 timmar

I detta ingår:
Pizza och efterrätt
Recept
En påse med bröd, knäckebröd och surdeg att ta med hem

Lämpligt antal deltagare: 10-30

MAT OCH PRAT

Är ni sugna på att lära mer om mat och hållbarhet, både praktiskt och teoretiskt?
Då är vårt koncept Mat och Prat valet för er. Under ett fullspäckat tillfälle är ni med våra kockar i köket och skapar en festmåltid enligt Garveriets matfilosofi och det tema ni önskar (se våra teman). Matlagningen varvas med prat om hur vår gastronomi – matens samband med vår kultur, hänger ihop med olika typer av hållbarhetsfrågor. Detta är tillfället för er som vi få inblick i hur det fungerar i ett professionellt kök och samtidigt få lite kunskap om mat ur olika hållbarhetsperspektiv, både i det lilla och i det stora.

Tid: Tillfället tar ungefär 4 timmar 

I detta ingår:
3 rätters middag
Recept
Liten gåva från vårt skafferi

Lämpligt antal deltagare: 10-20

MAT OCH HÄNG

Vill ni få inblick i Garveriets gastronomiska värld, och samtidigt luta er tillbaka och njuta av samvaron i ert sällskap? Då är vårt koncept Mat och Häng rätt för er.
Tillsammans med våra kockar är ert sällskap med och skapar en festmåltid enligt Garveriets matfilosofi och det tema ni önskar (se våra teman). Ni får vara med och tillreda utvalda delar av middagen för att senare slå er ner till bords och få den serverad av personalen på plats. Ett avslappnat och roligt sätt att umgås i köket över en bit mat!

Tid: Tillfället tar ungefär 3 timmar

I detta ingår:
Välkomstskål och tilltugg
3 rätters middag
Recept
Liten gåva från vårt skafferi

Lämpligt antal deltagare: 10-20

BOKA MATSTUDION

Vi älskar mat. Och vi älskar att laga mat tillsammans med andra!

Välj ett av våra teman av matlagningsaktiviteter här nedan, eller så skräddarsyr vi gärna en upplevelse för just er!

Maila: Bokning@garveriet.se

Intresseförfrågan

TEMAN

Blå mat – framtidens mat från havet (December -mars)
Vi dyker under ytan och utforskar hur vi kan laga mat med alger, tång och lite udda fiskar och skaldjur.  

Vårens första blad – ogräs, örter och blommor som krydda (April-juni)
Vi ger oss ut och letar efter årets första gröna blad. Vi plockar och lagar mat med vårens örter, ogräs och blommor.

Skördefest – ett överflöd av grönsaker och frukt (Augusti-september)
Vi vältrar oss i sensommarens alla godsaker. Vi skapar något vackert av grönsaker och frukt från våra bästa grönsaksodlare, i kombination med kött från de gladaste djuren.

Skogens juveler – det bästa från de djupa skogarna (Augusti-november)
Vi botaniserar i höstens vilda skafferi. Vi lagar vilt, svamp, bär och annat spännande från skogarna omkring oss.

Mat för en god jordhälsa – en vegetarisk fest med kulturspannmål och baljväxter (Hela året)
Vi tar en titt på vegetarisk matlagning och skapar nytänkande rätter där kulturspannmål och baljväxter står för proteinet.